POČETNA

RAJČICE
Povijest
Opis
Uzgoj
Sorte
Recepti

PAPRIKE
Povijest
Opis
Sorte
Recepti
KONTAKT

 

RECEPTI

PEČENE RAJČICE

Ogulite jedan veliki češanj češnjaka i izrežite ga na listiće debljine najviše 2 mm (na taj način ćete dobiti češnjakove latice). Pomiješajte 10 cl maslinovog ulja sa 1 žlicom svježih listića majčine dušice (timijan). Izaberite rajčice koje imaju malo sjemenki poput Volovskog srca. Ogulite 6 zrelih rajčica, izrežite ih na četvorine i odstranite im sjemenke. Stavite ih na pladanj koji ide u pečnicu, poslolite ih, malo pošećerite i stavite na svaki komad rajčice jednu laticu češnjaka. Premažite svaki komad rajčice sa mjašavinom ulja i majlčine dušice uz pomoć kista. Pecite 4 sata na laganoj vatri (100°C ili termostat 1).

 

KONCENTRAT RAJČICE

Stavite u zdjelu ili u lonac u kojem ćete kuhati 1,5 kg rajčica, 1 luk, 1 granu celera, te dodajte prstohvat šećera i pirjajte 30 mnuta sve dok se ne zgusne. Procijedite kroz sitno sito da dobijete sok i ponovno stavite na laganu vatru da se kuha miješajući drvenom kuhačom. Kuhajte sve dok se ponovno ne zgusne u gustu smjesu (koncentrat). Računajte između 15 i 30 minuta.

 

RAJČICE SUŠENE NA SUNCU

Odstranite peteljke na rajčicama i izrežite ih na četvorine. Postavite ih na rešetku za pečenje i stavite ne neko jako toplo i osunčano mjesto. Zaštitite ih od kukaca sa tankom tkaninom. Sušite ih 4 dana redovito ih okrečuću s jedne na drugu stranu. OPREZ ! Ukoliko živite u području gdje su noći vlažne unesite rajčice u kuću.

 

ČIPS OD KOŽICA RAJČICA

Ogulite rajčice tako da ih stavite na 15 sekundi u uzavrelu vodu, a zatim u hladnu vodu. Da bi ste dobili višebojni čips trebaju vam i rajčice različitih boja. Kore rajčica ispržite u većoj količini ulja dok ne postanu hrskave, a zatim ih ocijedite na upijajućem papiru i posloite. Ovaj čips možete poslužiti uz salate ili kao grickalice.

 

SOK OD RAJČICE

Očistite i operite 12 kg crvenih rajčica (dobiti ćete oko 7 litara soka). Isjeckajte u četvorine 4 - 5 komada, stavite ih u zdjelu za kuhanje i izgnječite ih. Stavite kuhait (neka zavriju) i dodajte malo po malo ostale rajčice. Rajčice u zdjeli moraju odmah i neprestano vrijeti kako se sok ne bi odvojio od mesa rajčice. Ako u zdjelu stavite svu količinu rajčice odjednom i polako kuhate do vrenja sok će se odvajati. Nakon što ste dodali i zadnju rajčicu neka sve krčka još 5 minuta. Procijedite sok kroz scjedilo kako bi ste odvojili kožice i sjemenke. Ponovo zavrijte sok idodajte sol po želji.

Dodajte 2 jušne žlice soka od limuna u flaše od 1 litre ili 1 jušnu žlicu soka od limuna u flaše od 500 ml. Stavite sok još vruć u flaše ili zdjelice za zimnicu i ostavite 1 cm slobodnog prostora ispod vrha. Sterilizirajte 35 minuta flaše od 500 ml i 40 minuta flaše od1 litre.

 

DŽEM OD RAJČICA I RUŽINIH LATICA

Očistite 4 kg rozih rajčica i 1 kg bijelih rajčica, maknite im sjemenke i kožicu, stavite 4 kg šećera i onoliko ružinih latica koliko nađete u vrtu. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se ne zgusne. Odmah stavite u staklenke i zatvorite dok je vruće.

 

DŽEM OD BIJELIH I ŽUTIH RAJČICA S NARANČOM I ZAČINIMA
Očistite 4 kg bijelih i žutih rajčica (maknite im sjemenke), dodajte 1 kg naranče sitno izrezane (ukoliko želite izbjeći gorčinu ogulite naranču i odstranite bijelu kožicu što više možete). Dodajte 4 kg šećera, te 1 jušnu žlicu mljevenih klinčeka, 1 jušnu žlicu cimeta i 1 jušnu žlicu đumbira. Lagano kuhajte dok se ne zgusne. Odmah stavite u staklenke i zatvorite dok je vruće.