POČETNA

RAJČICE
Povijest
Opis
Uzgoj
Sorte
Recepti

PAPRIKE
Povijest
Opis
Sorte
Recepti
KONTAKT

 

RECEPTI

PIKANTNA SOL

Suhe ili svježe paprike (feferone) miksajte u stroju za sjeckanje na sitno. Dodajte sol i nastavite miksati. Ostavite sušiti 1 dan, a zatim stavite u zatvorenu posudu. Ova sol se može koristiti za začinjanje jela.

 

SUŠENI DIMLJENI FEFERONI I LJUTE PAPRIKE

Osušiti feferone ili ljute paprike nad dimom (kao što se suše kobasice). Kad su suhi usitniti ih u prah mikserom. Rezultat je genijalan : budući da su dimljeni feferoni i ljute paprike su zapravo koncentrirani i dobijaju poseban okus.

 

NABUJAK OD ČOKOLADE S FEFERONOM

Prije svega pripremite posudu s vodom (najbolje je staviti onaj veliki plitki pleh koji obično prodaju s pečnicama) u kojoj ćete na pari kuhati nabujak i stavite ju na srednje visoku rešetku u pećnicu. Premažite s putrom posudice u kojima će se nabujci kuhati (možete napraviti više manjih nabujaka ili jedna veliki).
1/2 litre mlijeka stavite u lonac sa 60 g šećera, 50 g kakaa u prahu i 1 žlićicom ljute paprike ili feferona (ovo je po vlastitom okusu može se staviti i manje), sve dobro zagrijte do vrenja.
U drugoj zdjeli otopite 100 g putra i dodajte 100 g brašna te energično miješajte da se ne stvore grudice (može i mikserom tako je lakše). Maknite s vatre i dodajte neprestano miješajući mlijeko predhodno pripremljeno. Ostavite da se malo ohladi te dodajte jednan po jednan 8 žutanjaka, zatim 20 g gustina, a bijelanjke istucite u čvrsti snijeg te ih na kraju lagano umiješajte u smjesu.
Ulijte smjesu u posudice do 3/4 visine i stavite u pećnicu da se kuha na pari 20 minuta. Čim su nabujci kuhani pospite ih još vruće šećerom u prahu i poslužite (prije no što se spuste).

 

DOMAĆI TABASCO UMAK
Ukoliko nemate vlastite Tabasco papričice možete koristiti i neke druge svježe, male, crvene, ljute paprčice. Ukoliko imate sušene papričice stavite ih na 24 sata u vodu da se rehidriraju.
U lončiću stavite grijati 12 Tabasco svježih ili rehidriranih papricica 1 češanj češnjaka i 1/2 šalice octa (ako imate jabučni odlično če pristajati). Kuhajte sve do vrenja, a zatim stavite u mikser, dodajte 1 žličiću soli i usitnite u pire. Ako je potrebno razrijedite pire sa još malo octa tako da dobijete umak, a ne pire. Ponovno stavite kuhati sve do vrenja. Ulijte umak u prethodno sterilizirane boce, te zatvorite. Napunjene boce možete sterilizirati (kuhati u zavreloj vodi 15-20 min). Čuvajte na suhom i mračnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjku.