POČETNA

RAJČICE
Povijest
Opis
Uzgoj
Sorte
Recepti

PAPRIKE
Povijest
Opis
Sorte
Recepti
KONTAKT

 

 

 

 

 

 

 

 

Gore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gore

 

 

 

 

 

 

 

 

Gore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gore

OPIS PAPRIKA I FEFERONA

SCOVILLE TABLICA

 

 

Tablicu Scoville je izmislio 1912 farmakolog Wilbur Scoville za potrebe svog rada u firmi Parke Davis u Ditroitu. Da bi ustanovio svoju tablicu Wilbur je pripremio "napitak" od pirea svježih paprika i feferona pomiješanih sa zašećerenom vodom. Pet različitih osoba je testiralo svaki napitak. Svaki bi napitak bio razrjeđivan onoliko puta koliko je trebalo da se izgubio ljuti okus. Vrijednos razrijeđivanja je korištena za određivanje jačine feferona.

Na primjer : vrijednost 300 000 znači da je napitak bio razrjeđivan 300 000 puta da bi se došlo do potpuno neutralnog rezultata bez ljutog okusa.

JEDNOSTAVNA
SCOVILLE
TABLICA


Ovo je pojednostavljena tablica koja se sastoji od samo 10 stupnjeva. Potpunu tablicu možete naći OVDJE

STUPANJ
OKUS
JEDINICA SCOVILLE
PRIMJER
0
neutralan
0 - 100
Paprika
1
sladak
100 - 500
Slatka paprika
2
topao
500 - 1 000
Anaheim
3
oštar
1 000 - 1 500
Ancho
4
jak
1 500 - 2 500
Espelette
5
vruć
2 500 - 5 000
Chimayo
6
goruć
5 000 - 15 000
Cayenne
7
usijan
15 000 - 30 000
Cascabel
8
strašno jak
30 000 - 50 000
De Arbol
9
vulkanski
50 000 - 100 000
Tabasco
10
eksplozivan
100 000 - više
Habanero
OKUS

Molekula koja je odgovorna za jakost zove se kapsaicin i prisutna je u cijelom plodu a pogotovo u sjemenkama !!! Kad jedemo feferon imamo osječaj da smo se opekli. U stvari kapsaicin iritira naše stanice na jeziku i ustima.

Osječaj opekotine je rezultat kemijske reakcije između te molekule i senzorijalnih receptora. Kapsaicin ima moć vezivanja uz određene neurone, receptore vanilode (koji se nalaze na površini osjetilnih živaca na primjer na jeziku i koži zato IZBJEGAVAJTE RUKAMA KOJIMA STE DIRALI IZREZANE PLODOVE ILI SJEMENKE DOTICATI LICE A DA NE GOVORIM O OČIMA). Receptori dopuštaju ulazak iona u neurone što izaziva stimulaciju živaca. Sve to mozak interpretira kao opekotinu. ZAPRAVO NIŠTA NAS NE PEČE !

Uzaludno je ispirati usta vodom. Nećete postići nikakav rezultat ! Kapsaicin se ne topi u vodi. On je TOPIV U MASNOĆAMA. Jedino rješenje je unijeti u orgaizam nešto na bazi KAZEINA koji će se staviti na mjesto Kpiscina na površini naših receptora. Ukratko preplavite usta MLIJEKOM koje sadrži dovoljne količine kazeina i koje je lako dostupno.

VRSTE

BRESSE

CAMBUCCI

 

 

 

 

 

 

cvijet tabasco
CVIJET TABASCO

 


CVIJET ROCOTO
CAPSICUM ANNUUM
Ovaj termin, jednogodišnji, je stvarno loše izabran jer biljke ove vrste mogu živjeti i više godina ako su uzgajane u dobrim uvjetima. Ovo je bez sumnje najrašrenija i najuzgajivanija vrsta na svijetu. U nju spadju tisuće sorti, a između ostalih i PAPRIKE. Sorta Chiltepin je capiscum annuum koja najviše sliči divljoj, originalnoj sorti od koje je cijela vrsta i potekla.
Ova vrsta je zasigurno porijeklom iz Bolivije međutim tek je u Meksiku bila domesticirana. Biljke su grmovitog rasta poludrvenaste stabljike sa po jednim cvijetom po čvoru (rijetko više).
CAPSICUM BOCCATUM
Ova je vrsta dobila ime po terminu boccatum što znači "bobica" zbog oblika svojih plodova : mali i okrugli. Porijeklom je iz Bolivije i Perua gdje je poznata pod imenom Aji.
Plodovi imaju karakteristični voćni okus. Neki od njih kao što je žuti Limo imaju okus po limunu.
Biljke mogu dosegnuti 1,60m, sa mnogobrojnim uglavnom ravnim granama. Ova vrsta ima dva cvijeta po čvoru, a plodovi zrastu najprije okrenuti prema gore, a što su zreliji to se se polako spuštaju.
CAPSICUM CHINENSE
Chinense je ime koje vas može vrlo lako zavarati jer je ova vrsta porijeklom iz područja Amazonije, a ne iz Kine kako bi se na prvi pogled moglo reći.
Ovu vrstu bije glas najvrućije među svima jer u nju spadaju Habanero i Nagas. No u nju spadaju i neke slatke sorte kao što je Biquinhos.
Radi se o sortama koje imaju vrlo voćni okus često uspoređen sa marelicom.
Najviše im odgovara tropska klima, vlažna sa toplim noćima. Sjemenu trba puno vremena da bi proklijalo.
CAPSICUM FRUTESCENS
Frutescens znači "grmolik", a biljke iz ove vrste su kompaktnog rasta s mnogobrojnim granama koje zajedno čine grmo od 30 do 120 cm (ovisno u kakvim se uvjetima izgaja). Porijeklom je iz područja Amazonije i preferira tropsku klimu.
Najpoznatija sorta ove vrste je Tabasco koji je svoje ime dao i vrlo poznatom umaku.
Postoji vrlo malo oblika i boja u ovoj vrsti. Skoro svi plodovi su zadržali svoj divlji oblik : mali, duguljast i često crvene boje.
Lako je moguće da je ova vrsta bila zapostavljena u vrijeme odabira sorti vjerojatno zato što su ljudi preferirali sorte s velikim, višebojnim plodovima.
CAPSICUM PUBESCENS
Glavni predstavnik ove vrste je Rocoto čiji su listovi prekriveni sitnm dlačicama odakle i ime Pubescens.
Vrsta je porijeklom iz Bolivije gdje Rocoto nazivaju Locoto. Navikao na hladniju klimu može podnijeti čak i lakše mrazeve. U tropskim područjima ova vrsta jako teško daje plodove. Listovi se mogu spržiti na jakom suncu i zato je dobro prilagođena za uzgoj u polusjeni ili čak u unutrašnjoti kuća.
U nju spada tek mali broj sorti jer se nemože križati s drugim vrstama. Plodovi daju crno sjeme, a listovi su prekriveni dlačicama.
Biljke mogu doseći i do 5m u područjima iz kojih dolazi. Kod nas naraste do nešto ispod 2m.