POČETNA
Gore
Gore
Gore
Gore |
SCOVILLE TABLICA
|
Tablicu Scoville je izmislio 1912 farmakolog Wilbur Scoville za potrebe svog rada u firmi Parke Davis u Ditroitu. Da bi ustanovio svoju tablicu Wilbur je pripremio "napitak" od pirea svježih paprika i feferona pomiješanih sa zašećerenom vodom. Pet različitih osoba je testiralo svaki napitak. Svaki bi napitak bio razrjeđivan onoliko puta koliko je trebalo da se izgubio ljuti okus. Vrijednos razrijeđivanja je korištena za određivanje jačine feferona.
Na primjer : vrijednost 300 000 znači da je napitak bio razrjeđivan 300 000 puta da bi se došlo do potpuno neutralnog rezultata bez ljutog okusa. |
JEDNOSTAVNA
SCOVILLE
TABLICA
Ovo je pojednostavljena tablica koja se sastoji od samo 10 stupnjeva. Potpunu tablicu možete naći OVDJE |
|
STUPANJ |
OKUS |
JEDINICA SCOVILLE |
PRIMJER |
0 |
neutralan |
0 - 100 |
Paprika |
1 |
sladak |
100 - 500 |
Slatka paprika |
2 |
topao |
500 - 1 000 |
Anaheim |
3 |
oštar |
1 000 - 1 500 |
Ancho |
4 |
jak |
1 500 - 2 500 |
Espelette |
5 |
vruć |
2 500 - 5 000 |
Chimayo |
6 |
goruć |
5 000 - 15 000 |
Cayenne |
7 |
usijan |
15 000 - 30 000 |
Cascabel |
8 |
strašno jak |
30 000 - 50 000 |
De Arbol |
9 |
vulkanski |
50 000 - 100 000 |
Tabasco |
10 |
eksplozivan |
100 000 - više |
Habanero |
|
OKUS |
Molekula koja je odgovorna za jakost zove se kapsaicin i prisutna je u cijelom plodu a pogotovo u sjemenkama !!! Kad jedemo feferon imamo osječaj da smo se opekli. U stvari kapsaicin iritira naše stanice na jeziku i ustima.
Osječaj opekotine je rezultat kemijske reakcije između te molekule i senzorijalnih receptora. Kapsaicin ima moć vezivanja uz određene neurone, receptore vanilode (koji se nalaze na površini osjetilnih živaca na primjer na jeziku i koži zato IZBJEGAVAJTE RUKAMA KOJIMA STE DIRALI IZREZANE PLODOVE ILI SJEMENKE DOTICATI LICE A DA NE GOVORIM O OČIMA). Receptori dopuštaju ulazak iona u neurone što izaziva stimulaciju živaca. Sve to mozak interpretira kao opekotinu. ZAPRAVO NIŠTA NAS NE PEČE !
Uzaludno je ispirati usta vodom. Nećete postići nikakav rezultat ! Kapsaicin se ne topi u vodi. On je TOPIV U MASNOĆAMA. Jedino rješenje je unijeti u orgaizam nešto na bazi KAZEINA koji će se staviti na mjesto Kpiscina na površini naših receptora. Ukratko preplavite usta MLIJEKOM koje sadrži dovoljne količine kazeina i koje je lako dostupno.
|
VRSTE
BRESSE |
CAMBUCCI |
CVIJET TABASCO |
CVIJET ROCOTO |
|
CAPSICUM ANNUUM
Ovaj termin, jednogodišnji, je stvarno loše izabran jer biljke ove vrste mogu živjeti i više godina ako su uzgajane u dobrim uvjetima. Ovo je bez sumnje najrašrenija i najuzgajivanija vrsta na svijetu. U nju spadju tisuće sorti, a između ostalih i PAPRIKE. Sorta Chiltepin je capiscum annuum koja najviše sliči divljoj, originalnoj sorti od koje je cijela vrsta i potekla.
Ova vrsta je zasigurno porijeklom iz Bolivije međutim tek je u Meksiku bila domesticirana. Biljke su grmovitog rasta poludrvenaste stabljike sa po jednim cvijetom po čvoru (rijetko više). |
CAPSICUM BOCCATUM
Ova je vrsta dobila ime po terminu boccatum što znači "bobica" zbog oblika svojih plodova : mali i okrugli. Porijeklom je iz Bolivije i Perua gdje je poznata pod imenom Aji.
Plodovi imaju karakteristični voćni okus. Neki od njih kao što je žuti Limo imaju okus po limunu.
Biljke mogu dosegnuti 1,60m, sa mnogobrojnim uglavnom ravnim granama. Ova vrsta ima dva cvijeta po čvoru, a plodovi zrastu najprije okrenuti prema gore, a što su zreliji to se se polako spuštaju. |
CAPSICUM CHINENSE
Chinense je ime koje vas može vrlo lako zavarati jer je ova vrsta porijeklom iz područja Amazonije, a ne iz Kine kako bi se na prvi pogled moglo reći.
Ovu vrstu bije glas najvrućije među svima jer u nju spadaju Habanero i Nagas. No u nju spadaju i neke slatke sorte kao što je Biquinhos.
Radi se o sortama koje imaju vrlo voćni okus često uspoređen sa marelicom.
Najviše im odgovara tropska klima, vlažna sa toplim noćima. Sjemenu trba puno vremena da bi proklijalo. |
CAPSICUM FRUTESCENS
Frutescens znači "grmolik", a biljke iz ove vrste su kompaktnog rasta s mnogobrojnim granama koje zajedno čine grmo od 30 do 120 cm (ovisno u kakvim se uvjetima izgaja). Porijeklom je iz područja Amazonije i preferira tropsku klimu.
Najpoznatija sorta ove vrste je Tabasco koji je svoje ime dao i vrlo poznatom umaku.
Postoji vrlo malo oblika i boja u ovoj vrsti. Skoro svi plodovi su zadržali svoj divlji oblik : mali, duguljast i često crvene boje.
Lako je moguće da je ova vrsta bila zapostavljena u vrijeme odabira sorti vjerojatno zato što su ljudi preferirali sorte s velikim, višebojnim plodovima. |
CAPSICUM PUBESCENS
Glavni predstavnik ove vrste je Rocoto čiji su listovi prekriveni sitnm dlačicama odakle i ime Pubescens.
Vrsta je porijeklom iz Bolivije gdje Rocoto nazivaju Locoto. Navikao na hladniju klimu može podnijeti čak i lakše mrazeve. U tropskim područjima ova vrsta jako teško daje plodove. Listovi se mogu spržiti na jakom suncu i zato je dobro prilagođena za uzgoj u polusjeni ili čak u unutrašnjoti kuća.
U nju spada tek mali broj sorti jer se nemože križati s drugim vrstama. Plodovi daju crno sjeme, a listovi su prekriveni dlačicama.
Biljke mogu doseći i do 5m u područjima iz kojih dolazi. Kod nas naraste do nešto ispod 2m. |
|
|